09 Μαρτίου 2009

Ποιανού είσαι εσύ;

Το ερώτημα στο οποίο έχουμε απαντήσει ν φορές στους διαφόρους, ηλικιωμένους και μη, συγχωριανούς των γονέων μας, κατά τη διάρκεια των διακοπών του Δεκαπενταυγούστου, από την νηπιακή ηλικία μέχρι τα πρώιμα εφηβικά μας χρόνια (στο μεταξύ η αναπτυξή μας δεν αποτελεί πλέον αξιοθέατο και νέα "θύματα", μικρότερης ηλικίας έρχονται να ικανοποιήσουν την αγάπη της τοπικής κοινωνίας του χωριού για το ευγενές σπορ του κουτσομπολιού) βρίσκει τη θέση του και στη δικηγορική πραγματικότητα.

Στα "νομικά", αυτή την -κατά πολλούς δικηγόρους-εργοδότες- ξένη γλώσσα, η φράση, απευθυνόμενη κυρίως προς νέους δικηγόρους, "ποιανού είσαι εσύ" αποδίδεται με τις φράσεις "Σε ποιο γραφείο δουλεύεις;" και "Με ποιον είσαι;" (εννοώντας φυσικά σε ποιον δικηγόρο δουλεύεις και μη υποννοώντας με ποιον δικηγόρο συνευρίσκεσαι ερωτικά, αν και σε πολλές περιπτώσεις τα ανωτέρω ταυτίζονται).

Αξίωμα n.3 Ο ερωτηθείς, νέος ή ασκούμενος δικηγόρος, ΟΦΕΙΛΕΙ στο σημείο αυτό να δείξει στον έμπειρο συνεντευξιαστή-ανακριτή, συνάδελφό του, τον ΔΕΟΝΤΑ μεν, ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟ δε, ενθουσιασμό του για την τιμή που του περιποιείται να "μαθητεύει", να εργάζεται,(εν τοις πράγμασι, ενίοτε να υπηρετεί) αυτό το φωτισμένο μυαλό της ποινικής ή εμπορικής ή αστικής ή ΟΛΑ τα παραπάνω δικηγορίας!

Προσοχή: Η επιτυχία του να πείσεις το κοινό σου εξαρτάται από το σε ποιον απευθύνεστε!

1) Αν απευθύνεστε σε "φίλο", γνωστό, σε δικηγόρο τον οποίο εσείς αναγνωρίζετε ως star του κλάδου, σε δικηγόρο που πιθανολογείτε λόγω ηλικίας, αντικειμένου ενασχόλησης κ.λ.π. ότι μπορεί να γνωρίζει το δικηγόρο-εργοδότη σας, απαντήστε με "γνήσιο" ενθουσιασμό, εκθέστε συνοπτικά-για να έχετε κάποιες πιθανότητες να εξαπατηθεί ο συνομιλητής-δικηγόρος και να πιστέψει ότι όντως "ισχύουν" τα λεγόμενά σας- τα προτερήματα του γραφείου, το ευχάριστο κλίμα συνεργασίας, a.k.a. ωραία ατμόσφαιρα (sic), το εύρος των νομικών γνώσεων του δικηγόρου-εργοδότη και φυσικά την πλειάδα υποθέσεων με τις οποίες ασχολείται το γραφείο..Ενδεικτικά αναφέρατε δύο-τρεις εξ αυτών, οι οποίες ενδεχομένως απασχολούν ή απασχόλησαν το πανελλήνιο..Στο σημείο αυτό, τα μικρά τσιμπιματάκια ζήλιας που θα νιώσει ο συνομιλητής σας-αν είναι ίδιου ή μικρότερου βεληνεκούς και αναγνώρισης στον δικηγορικό κόσμο με αυτό του δικηγόρου-εργοδότη-θα τον αποσυντονίσουν από την ανακριτική διαδικασία και θα ξεχάσει ότι ο αρχικός σκοπός του ήταν η παγίδευσή σας, προκειμένου να σας ξεφύγει ψήγμα παραπόνου, το οποίο αυτός αριστοτεχνικά θα διόγκωνε και εν συνεχεία θα παρέδιδε στους δικηγορικούς κύκλους...
Τον έχετε αποσυντονίσει και ξέχασε τι συμπέρασμα έβγαλε. Απλά συγχύστηκε.

2) Αν απευθύνεστε σε κάποιο ιερό τέρας του επαγγέλματος, από αυτούς που είναι πάνω απ'το φθόνο κ.λ.π. κ.λ.π., ή σε κάποιον πανελλαδικά αναγνωρισμένο και αναγνωρίσιμο, ο οποίος όμως απαραιτήτως να είναι μεγαλύτερης ηλικίας από τον δικηγόρο-εργοδότη η συζήτηση θα περιοριστεί στο "πού έισαι;" και στο "α, πολύ ωραία. Πολύ καλό παιδί ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, θα μάθεις πολλά δίπλα του,....,.....,ξέρει πολλά νομικά,....,να μου τον φιλήσεις!!!". Αυτός θα αρκεστεί σε αυτά, γιατί ξέρει την αλήθεια, και έχει κάνει και εκείνος τα ίδια. Α, και φεύγοντας, αν κρίνει ότι έχετε μπλέξει άσχημα και έχει ψήγματα ανθρωπιάς, θα σας ρίξει ενδεχομένως και συγκαταβατικό βλέμμα "καλό κουράγιο"...
Δεν έχετε καμία ελπίδα. Σας έχει καταλάβει και μόνο από την απόγνωση στο βλέμμα. Ενδεχομένως και από την χειραψία.

3) Αν απευθύνεστε στην κατηγορία 30-35. Προσοχή. This is the twilight zone.. Είναι μόλις κάποια χρόνια μεγαλύτεροι, ενδεχομένως και συνομήλικοι.
α)Μπορεί να είναι οι γιοι του μπαμπά τους, δηλαδή αφεντικά από την πρώτη μέρα της άσκησης (=δεν έχουν κάνει "πραγματική άσκηση"), β) μπορεί να είναι στην ίδια ακριβώς κατάσταση με εσάς, ήτοι "έχω αφήσει "τυπικά" πίσω μου την άσκηση", γ) μπορεί να μην έχουν κάνει καθόλου άσκηση-και πολύ καλά έχουν κάνει- λόγω στρατού, μεταπτυχιακού ή χωρίς λόγο.., welcome, και να είναι εντελώς καινούριοι στο terain της Ευελπίδων, δ) μπορεί να έχουν μπει στην Νομική με κατατακτήριες και να κάνουν ακόμη άσκηση, ε) μπορεί να είναι αυτοί που έκαναν μεν άσκηση, στην light ως επί το πλείστον εκδοχή της (γιατί οι άλλοι λέμε "πόσο χειρότερα μπορεί να είναι το να είσαι νέος δικηγόρος;" και συνεχίζουμε...), και να έχουν αποφασίσει να αφήσουν πίσω, πριν προλάβουν να τη βρουν μπροστά τους τη δικηγορία και να διαβάζουν-24/7-για Δικαστικό, ΝΣΚ, Συμβολαιογραφία (αναλυτικά, για την κατηγορία 30-35, σε επόμενα post).
Η κατηγορία απαιτεί ειδικό χειρισμό γιατί ο καθένας έχει βιώσει την άσκηση και τα πρώτα χρόνια δικηγορίας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Σειρά (γιακ!) του φίλου μου, συνάδελφός μας, έλεγε : "τι να φοβηθώ τον στρατό; έχω κάνει άσκηση εγώ!". Σε κάθε περίπτωση, οι έχοντες εμπειρία από "στρατιωτική άσκηση" αναγνωρίζονται μεταξύ τους..
Ακόμη κι αν δεν έχεις ξεροσταλιάσει με τον άλλον στα ακροατήρια περιμένοντας το πινάκιό σας, ακόμη κι αν δεν "έχουν συνεργαστεί τα γραφεία σας, σε κάποια μεγάλη υπόθεση (sic) ", αναγνωρίζεστε από την φράση "μυστικό κωδικό":
-Και από το γραφείο που έκανες άσκηση, γιατί έφυγες; (που σπάνια το ρωτάς, κυρίως γιατί φοβάσαι το τι θα ακούσεις)
- Ε,να..ασχολείτο μόνο με ποινικό, αστικό, εμπορικό -ό,τι θέλετε, κατά περίσταση- και ήθελα να δω και κάτι άλλο, για να μην εξειδικευτώ από τόσο νωρίς. Ατάκα η οποία ακούγεται πολύ και σε συνεντεύξεις..
Εκεί, με μία φράση ο άλλος, αν είναι παθών, τα έχει καταλάβει όλα, νεύει συγκαταβατικά και φροντίζει να αποφύγει το εν λόγω γραφείο, ενημερώνοντας και τους φίλους του, σχετικά.
Όσον αφορά το παρόν γραφείο, εμφανίζεσαι πάντοτε ευχαριστημένος, φροντίζοντας να υπερτονίσεις ένα τουλάχιστον μειονέκτημά του είτε αναφορικά με τον ΔΙΚΗΓΟΡΟ εργοδότη είτε αναφορικά με το ωράριο, είτε με την αμοιβή.. Και πάλι, ο άλλος ξέρει ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Προσοχή: Κανένα παράπονο, εγείρει υποψίες!
4) Αν απευθύνεστε σε ασκούμενο: Δεν λέτε τίποτα, ειδικά αν δουλεύετε στο ίδιο γραφείο, γιατί είναι σε ευαίσθητη ψυχολογική κατάσταση και ενδεχομένως-σίγουρα- να περνάνε πολύ χειρότερα (ξέρω ένα γραφείο στο οποίο οι ασκούμενες ήταν αρχόντισσες και η νέα δικήγόρος ήταν ασκούμενη στη θέση της ασκούμενης!) και ελλοχεύει κίνδυνος προπηλακισμού, ΣΑΣ.
Πείθονται για το οτιδήποτε. Οποιοδήποτε άλλο γραφείο, εκτός από αυτό που δουλεύουν εκείνοι, είναι πάντα καλύτερο! Για τα μάτια του κόσμου φυσικά και εκείνοι είναι ενθουσιασμένοι με το δικό τους!
5) Αν απευθύνεστε σε "μη νομικό", μπορείτε να εκφραστείτε όπως θέλετε γιατί πιθανότατα δεν θα καταλάβουν, εκτός αν είναι στενότατοι φίλοι σας και έχουν ζήσει την άσκηση μέρα με την ημέρα, σαν να είναι εκεί. Σε αυτούς μπορείτε να πείτε Ο,ΤΙ δεν μπορείτε να πείτε στις παραπάνω κατηγορίες. Αυτοί ενδεχομένως να σας κατηγορήσουν για υπερβολή.
Το "ποιανού είσαι εσύ;" ελπίζουμε ΟΛΟΙ μας ότι θα αντικατασταθεί σύντομα από το "Έχω δικό μου γραφείο, είμαι στην τάδε αργομισθία: υπουργείο, τράπεζα, δημόσια υπηρεσία, είμαι δικαστικός, πάρεδρος, συμβολαιογράφος, μητέρα (αποκλείοντας όλα τα παραπάνω)".
Εγώ, ελπίζω να τη βολέψω. (Από το βιβλίο του Μαρτσέλο Ντ' Όρτα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου