11 Μαρτίου 2009

Καφές

Οι δικηγόροι είναι όντα κοινωνικά, ως επί το πλείστον. Ο μέσος δικηγόρος, της "μάχιμης" δικηγορίας (γέλια) πίνει 2-3 καφέδες ημερησίως, εκτός γραφείου.

Καφές n.1. Ευελπίδων, ώρα 8:30.
Αμφιθεατρικά, απέναντι από τα δικαστήρια της Ευελπίδων βρίσκονται 8-10 καφετέριες. Ανάλογα με την ηλικία του αφεντικού σας, το status του εκάστοτε πελάτη δίνετε ραντεβού σε μία εξ αυτών είτε, στην καλύτερη περίπτωση, για να προετοιμάσετε κάποιο μάρτυρα, είτε στη χειρότερη, για να ομορφύνετε το τραπέζι, με την παρουσία σας (βουβό πρόσωπο, το οποίο ανά διαστήματα νεύει ή γράφει τα στοιχεία του μάρτυρα). Ο καφές n.1 διαρκεί ελάχιστα, καθώς εντός δεκαλέπτου έχετε ήδη περάσει απέναντι, στο ακροατήριο, προκειμένου να παρακολουθήσετε το πινάκιο, σέρνοντας μαζί και τον τρεμάμενο σαν ψάρι κατηγορούμενο, ο οποίος σας ακολουθεί σαν υπνωτισμένος. Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ συνεχίζει να απολαμβάνει τον καφέ του μέχρι το δουλικό (εσείς) να τον πάρει τηλέφωνο, δύο νούμερα πριν τη δική σας υπόθεση- ποτέ νωρίτερα, ποτέ αργότερα- και να έρθει να δικάσει.
Καφές n.2. Ευελπίδων, ώρα 10:30.
Αν είναι μέρα στην οποία έχετε δικαστήριο, εφόσον βλέπετε ότι έχει ξεκινήσει να δικάζεται προηγούμενη υπόθεση μαμούθ, με 2+ κατηγορουμένους, 40 μάρτυρες κ.λ.π. εξακολουθείτε να έχετε παρκαρισμένο τον ΔΙΚΗΓΟΡΟ στην πρώτη καφετέρια, παρατάτε τον πελάτη στο ακροατήριο -με ρητή εντολή αν γίνει το οτιδήποτε π.χ. αναβάλει ξαφνικά τη δικαζόμενη υπόθεση, προχωρήσουν τα νούμερα κ.λ.π. να σας πάρει τηλέφωνο πάραυτα- λέγοντάς του ότι έχετε να κάνετε κάποιες άλλες δουλείες σε άλλα κτήρια και ότι θα τον αφήσετε λιγάκι (μπλα..μπλα..μπλα). Ευθύς αμέσως τηλεφωνείτε φίλο-η με τον/την οποίο-α έχετε αποβραδύς συνεννοηθεί ότι θα είστε και οι δύο Ευελπίδων το επόμενο πρωί και πάτε για καφέ σε καφετέρια αντιδιαμετρικά τοποθετημένη από αυτή στην οποία βρίσκεται ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Γρήγορη λύση αποτελεί και "Ο Γρηγόρης" απέναντι από την επάνω είσοδο, οπού και να "συλληφθείτε" από τον ΔΙΚΗΓΟΡΟ ή άλλο συνάδελφο, συνεργάτη του γραφείου_καλοθελητή_σπιούνο μπορείτε πάντοτε να πείτε ότι πεταχτήκατε για τουαλέτα ή έναν καφέ στο χέρι.
Τον καλύτερο capuccino φτιάχνει ο "Σάκκουλας", καφετέρια-βιβλιοπωλείο των ομώνυμων εκδόσεων με άψογο service, πλην όμως είναι η n.1 καφετέρια στην οποία μπορείτε να έχετε το κακό συναπάντημα, με τον ΔΙΚΗΓΟΡΟ, καθώς προτιμάται από μεγαλο-δικηγόρους, από guru, οι οποίοι αρέσκονται να πίνουν καφέ δίπλα στα βιβλία τους, από ανερχόμενους συναδέλφους καθώς και από "συνεργάτες" των προαναφερθέντων κατηγοριών. Προσφέρεται και για celebrity spotting. Celebrity όχι του κλάδου, γενικώς, με την τηλεοπτική έννοια του όρου. Το άψογο service έγκειται α) τόσο στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των παραγγελιών -καταννοείται η ανάγκη του νέου δικηγόρου να πιεί τον καφέ του γρήγορα ή να τον πάρει πακέτο 3' μετά την παραγγελία, όσο β) και στη διακριτικότητα της Κορίνας, σερβιτόρου, η οποία δίνει οσκαρική ερμηνεία μπροστά στον ΔΙΚΗΓΟΡΟ-εργοδότη, παριστάνοντας ότι σας βλέπει για πρώτη φορά, ενώ εσείς πηγαίνετε σχεδόν καθημερινά..
Α, το επιχείρημα "μπήκα να ψάξω ένα βιβλίο", αν "συλληφθείτε" δεν θα πείσει..
Στο ίδιο ύφος (ατάκα που χρησιμοποιείται συχνά σε "οδηγούς πόλεων") είναι και το "The Lawyer" το οποίο είναι άφιξη του φετινού δικαστικού έτους, με εξαιρετικό φυσικό χυμό, ανάμεικτο και τοστ τυρί-γαλοπούλα-ντομάτα.
Το all time classic "Δελληγιάννης", στο οποίο καταλύουν δικηγόροι όλων των κατηγοριών και που στο "διάλλειμα αναψυχής, 12:00-13:00" γίνεται το αδιαχώρητο σίγουρα έχετε πανηγυρίσει τον Σεπτέμβριο του 2006 νίκες της εθνικής ομάδας basket, καθώς διαθέτει και τηλεόραση.
Το γειτονικό "Justice", το οποίο προτιμάται κυριώς από την κατηγορία "νέος δικηγόρος", ο οποίος θέλει να πιει τον καφέ του μακρυά από το άγρυπνο μάτι του εργοδότη του και έχοντας εντός οπτικού του πεδίου έτερους ομοτίμους του. Καλό capuccino, φρέσκες μπαγκέτες!
Τα λοιπά, προσφέρονται ιδιαιτέρως για πελάτες, όπου συχνά παρατηρείται το φαινόμενο "τραπέζι γάμου", ήτοι καμιά δεκαριά ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι κ.λ.π. κατηγορία ομαδική αγωγή, περιμένοντας να τους ειδοποιήσει ο ασκούμενος από το ακροατήριο όταν πλησιάσει το πινάκιο..
Tip: Σε περίπτωση που έχετε δικαστήριο σε ημέρα με προγραμματισμένη στάση εργασίας, απεργία γραμματέων, δικαστικών υπαλλήλων κ.λ.π. καλό είναι να έχετε ακροβολίσει κάποιον μάρτυρα-πελάτη σε μία εκ των ανωτέρω αναφερθεισών καφετεριών, καθώς στις 9:10, οπότε και θα έχετε διαπιστώσει ότι το δικαστήριό σας θα καθυστερήσει, να μην κάνετε τον περιφερόμενο θίασο (εσείς, ο κατηγορούμενος-εμφανώς ανανεωμένος μετά την πίστωση χρόνου-και οι μάρτυρές σας) και να πιείτε τον καφέ σας καθήμενοι και να μη χρειαστεί να καταλήξετε στα κυλικεία της Ευελπίδων, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.
Αν πάλι είστε στο Εφετείο η επιλογή είναι μία, αν θέλετε να καθίσετε, εντός. Το κυλικείο, διαστάσεων γηπέδου στο δεύτερο όροφο. Για ξεροψημένο τοστ, στο κυλικείο του τετάρτου ορόφου. Απέναντι από το Εφετείο, αν έχετε περισσότερο χρόνο, λίγο πιο πάνω είναι το "Les Avocats". Εξαιρετικό capuccino και μπαγκέτα γίγας!
Καφές n.3. Κολωνάκι, ώρα μεσημεριανή.
Αναλόγως με την τοποθεσία του γραφείου, σε κάποια γειτονική καφετέρια. Δημοφιλές το Big Apple, της Σκουφά, όπου παρελαύνουν κυρίως μοντελοειδείς δικηγόροι και των δύο φύλων καθώς και τα παραρτήματα αυτών, ήτοι κατηγορία "θέλω απεγνωσμένα να γνωριστούμε στα πλαίσια κοινής παρέας πάντοτε, για να κρατάμε και τα προσχήματα". Εκτός αυτών βλέπεις και δικηγόρους 35-45, οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν για τις νέες αφίξεις στον κλάδο και να γοητεύσουν το στόχο τους με το έκτόπισμα των νομικών τους γνώσεων (λέμε τώρα)...
Δημοφιλές και το "Εν Δελφοίς", στη Δελφών, με την καλύτερη μπαγκέτα της πόλης, αυτή του κ. Κάστρο-ζητείστε την με την υπογραφή του δημιουργού και θα τύχετε ιδιαιέτρης περιποίησης αλλά και με εξαιρετικό capuccino.
Άλλη φυλή, μεγαλύτερης ηλικίας, αυτή που πίνει τον καφέ της στη Βαλαωρίτου, στο Brazilian και στο Jimmy's.
Παλιότερα καφέ έπιναν οι δικηγόροι και στις "45 Στροφές" Καψάλη και Ηροδότου. Τώρα, αυτοί που αγαπούσαν πολύ το spot, συνεχίζουν να πίνουν στο "Costa coffee".
Η κορωνίδα όλων, το Da Capo. "Kαταξίωση", για πολλούς συναδέλφους αποτελεί η άμεση τοποθέτησή τους από τους σερβιτόρους σε τραπέζι, ακόμη και σε ώρες αιχμής, Παρασκευή μεσημέρι. Καλύτερα όλων, τα οποία είναι πάντοτε "πιασμένα" με κλειδιά και εφημερίδες, τα δύο μπροστινά, απέναντι από την είσοδο. Απόδειξη ότι έχετε πιεί πολλούς καφέδες εκεί είναι η προσφώνησή σας, από την κυρία στο ταμείο-το μεσημέρι, ως "χρυσό μου" και το panettone που δίνουν δώρο τα Χριστούγεννα, σε λίγους. Πολλά δικαστήρια μετά και πολλά τηλεοπτικά παράθυρα αργότερα, μπορεί και να σας σερβίρουν τον καφέ... Σημείωση: Αυτοί που πίνουν καφέ στο Big Apple, όταν μεγαλώσουν θέλουν να ανέβουν στην Πλατεία.
Ο καφές για τον δικηγόρο όλων των ηλικιών είναι αγαπημένη δραστηριότητα.

3 σχόλια:

  1. k anarwtiomoun pote tha anevazes post gia tous kafedes twn dikigorwn....
    ws askoumeni se eparxiaki poli (larissa) prepei na pw oti edw einai akoma xeirotera ta pragmata...edw o dikigoros sou pinei kafedaki me tous kollitous tou 9-10.30(toulaxiston)kathe prwi, enw esy kserostaliazeis stin aithousa(ennoeitai exontas panw apo to kefali sou tous pelates tou, oi opoioi eniote einai kai psixopatheis k panta prixtes), pernontas ton 100 tilefwna na min argisei pali k fwnazei o proedros.fysika aftos pote den erxetai stin wra tou k esy anagkazesai na zitiseis apo ton proedro na kratithei gia ligo i ipothesi giati o kirios sinigoros dikazei se alli aithousa, enw stin pragmatikotita aftos pinei to espressaki tou...
    ase pou aisthanesai oti sou kanei k megali xari otan se proskalei na pieite mazi kafe, opote k esy xwneis ti neoteri askoumeni na krataei tin ipothesi, i opoia akrivws epeidi einai mikroteri prepei na perasei k afti apo kati tetoia kapswnia k se kamia periptwsi den exei apoktisei akomi to dikaiwma (sic) na erthei mazi sas gia kafe..
    p.s. perimenw post kai gia tis sxeseis (erwtikes vevaia) pou anaptissontai metaksi dikigorwn kai askoumenwn...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πςςςςςςς..Καφές_απέναντι_από_τα_δικαστήρια, ο οποίος συνοδεύεται από μίνι-πανηγυρικό, για το πρόσωπό σου, στους συναδέλφους από το διπλανό τραπεζάκι, αναφορικά με το εύρος των νομικών σου γνώσεων, την εργατικότητά σου και κυρίως τη λαμπρή πορεία που διαβλέπει ότι θα ακολουθήσεις στην π.χ. ποινική δικηγορία. Ενίοτε, συοδεύεται ο καφές συνοδεύεται και από πρόταση για "μόνιμη" συνεργασία..
    Σκοπός αυτού του καφέ είναι α)να κατευνάσει τον εξεγερμένο ασκούμενο μετά από μακρά περίοδο χωσίματος, β) να επιδείξει την ασκούμενη-τρόπαιο στους άλλους δικηγόρους και γ) να δώσει ένα κίνητρο στο καινούριο δουλικό-ασκούμενο-να δουλέψει υπερεντατικά ώστε μια μέρα κι εκείνος να μπορεί με την σειρά του να πιεί καφέ με τον δικηγόρο!
    Υ.Γ. Αν ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ είναι ιδιαίτερα θρασύς, κατεβάζει την ένταση της φωνής, σκύβει ελαφρά προς το μέρος σου και με χαμόγελο ικανοποίησης-ανακούφισης σου λέει "είμαστε μία ομάδα, μπορώ να βασιστώ πάνω σου κ.λ.π." καθώς και το ΑΠΟΛΥΤΟ "μου θυμίζεις εμένα στην ηλικία σου"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Perimenoume kai post-antiparavoli askoumenos-alogo koursas me askoumeno-prigipa/arxonta...
    Polla pragmata prepei na eipothoun akoma!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή