24 Μαρτίου 2009

Ζητείται γραφείο

Όχι, η σχέση μου με το γραφείο στο οποίο "υπηρετώ" αυτή την περίοδο παραμένει -παραδόξως- καλή, παρά τα όποια προβλήματα λειτουργικής, κυρίως, φύσεως, ήτοι κάνω ΟΛΕΣ τις εξωτερικές, γιατί αφού έχω βγει για μία, γιατί να μην τις κάνω ΟΛΕΣ!- Σήμερα δε, αφού είχα πάει στην Ευελπίδων και στον Άρειο Πάγο, κλήθηκα, αφού είχα επιστρέψει στο γραφείο να πάω και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο-Πανόρμου. Στο δίκαιο αίτημά μου προς τη διοίκηση, ήτοι την γραμματέα-πράκτορα (sic) να επιμεριστούν οι δουλειές και να πάει και η άλλη "συνεργάτιδα" του γραφείου, έλαβα τη λογική απάντηση "σημασία έχει να γίνουν οι δουλειές, όχι ποιος θα τις κάνει" (γέλια και κλάμματα, μαζί).

Σε αναζήτηση λοιπόν γραφείου βρέθηκε πρόσφατα μία φίλη μου.

Ούτε εμείς, ούτε κάποιος γνωστός γνωστού είχε υπόψη του κάποιο γραφείο που να βρίσκεται σε μεταγραφική περίοδο, ήτοι κάποιος να έφυγε σαν κυνηγημένος στα μισά της περιόδου-δικαστικού έτους. Οπότε η φίλη κατέφυγε στην κλασική, πλην επίφοβη, λύση της αγγελίας.

Αξίωμα n.6 Αποφεύγουμε γραφεία που έχουν αγγελίες οι οποίες ξεκινούν ως εξής: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΣ-Η/ ΝΕΟΣ-Α ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ..

Είναι προφανές ότι δεν θέλουν νέο δικηγόρο, αλλά ασκούμενο-τα_κάνω_όλα_και_συμφέρω. Ενδέχεται δε το εν λόγω γραφείο να έχει αντιμισθία με κάποια Τράπεζα, εταιρεία κ.λ.π. και να θέλει να στέλνει τον νέο δικηγόρο να κάνει τυπικές παραστάσεις "παρίσταται δια..συζητείται" και να κόβει γραμμάτια στο όνομά του, με αποτέλεσμα και να παίρνετε μηνιαίως 700-800 ευρώ (είπαμε ασκούμενο ψάχνουν, με ταυτότητα δικηγόρου..) και να κινδυνεύετε να ξεπεράσετε το αφορολόγητο.

Τι ακούει κανείς σε μία συνέντευξη και τι πρέπει να αποφύγει.

1) Έλεγχο τίτλων ξέρετε να κάνετε; Μετάφραση: Έχω πολλά συμβόλαια, θα σε στέλνω να διακτινίζεσαι στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία, ανά την Αττική. (Συμβόλαιο φυσικά ή καλύτερα, την αμοιβή του συμβολαίου ούτε ζωγραφιστή δεν θα τη βλέπετε. Ναί, πολλοί έχουν τέτοιο θράσος που σε στέλνουν να κόβεις την προείσπραξη στο όνομά σου και εισπράττουν εκείνοι, χωρίς φόβο και πάθος).

2) Θέλουμε το πρωί να ξεκινάτε από την Ευελπίδων. Μετάφραση: Θα κάνετε "μίνι"τουρνέ: πορεία μηνύσεων, θα παίρνετε αποφάσεις από το 13, δικογραφίες κ.λ.π.
Γνωστό δικηγορικό γραφείο των Αθηνών παίζει το εξής παιχνίδι: Χωρίζουμε τους ασκούμενους σε δύο ομάδες. Οι ασκούμενοι του Αστικού και οι ασκούμενοι του Ποινικού (φήμες θέλουν τους ασκούμενους του Αστικού να κονταροχτυπιούνται για μια θέση στις τάξεις του Ποινικού). Οι ασκούμενοι του Ποινικού χωρίζονται σε δύο υποομάδες, σε αυτούς που ανήκουν στην ομάδα της Ευελπίδων και σε αυτούς που ανήκουν στην ομάδα του Εφετείου (σαν να λέμε "γραφείο καλεί Ευελπίδων, over."). Από όσο έχω καταλάβει -καθώς όταν μου εξέθετε περιχαρής μία ασκούμενη του εν λόγω γραφείου την πυραμιδοειδή δομή αυτού,απέφυγα οποιαδήποτε ερώτηση έχοντας επικεντρωθεί στο να μην γελάσω,γουρλώσω μάτι,δυσανασχετήσω και ως αποτέλεσμα χαρακτηρισθώ αγενής- η μεταπήδηση από την ομάδα της Ευελπίδων στην ομάδα του Εφετείου, η οποία πρέπει να συντελείται μετά τον πρώτο χρόνο της άσκησης- ισοδυναμεί με "προαγωγή", a.k.a. ένα βήμα πιο κοντά στο ΔΙΚΗΓΟΡΟ.

3) Ξέρετε τυφλό σύστημα; (Μου έχουν κάνει την εν λόγω ερώτηση σε συνέντευξη για την άσκηση) Μετάφραση, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί και με απλή επισκόπηση του χώρου: Δεν έχουν γραμματέα!

4) Έχουμε και κάποια αυτόφωρα. Μετάφραση: Έχουμε πολλά αυτόφωρα στα οποία θα πηγαίνεις εσύ, θα ξεροσταλιάζεις και θα παίρνεις τριήμερα και στα οποία φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να παρασταθεί.

5) Super S.O.S. Γιατί φύγατε από το γραφείο που κάνατε άσκηση- δουλεύατε πριν; Μετάφραση: Δεν χρειάζεται. Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ είναι φύσει αδιάκριτος και θέλει από την πρώτη στιγμή της ενδεχόμενης συνεργασίας σας να σας φέρει σε δύσκολη θέση. Η απάντηση είναι μία και μοναδική και οφείλετε να την αποστηθίσετε.
Αξίωμα n.7 Ήθελα να δω και κάτι άλλο, καθώς θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να εξειδικευτώ και το γραφείο στο οποίο δούλευα είχε πολλά ποινικά, αστικά, εμπορικά, διοικητικά-κατά περίπτωση.
Κανείς δεν θα σας πιστέψει. Δεν σας ενδιαφέρει. Εσείς έχετε δώσει μια αξιοπρεπή απάντηση. Αν θέλετε να γίνετε πιο επιθετικοί και να του κόψετε τον αέρα μπορείτε να απαντήσετε και το εξής, επίσης αξιοπρεπές "Έφυγα γιατί στο γραφείο που κάνει κανείς άσκηση τον αντιμετωπίζουν πάντοτε σαν ασκούμενο".

6) Αμοιβή. Με τι θα ήσασταν ευχαριστημένη-ος; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να πάρετε; Πώς αξιολογείτε τον εαυτό σας; Μετάφραση: Καμία. Προσοχή: Μην ζητάτε, ως νέοι δικηγόροι λιγότερα από 1000 ευρώ. (sic). Αν παρ' ελπίδα διαβάζει το blog αυτό νέος επαγγελματίας άλλου κλάδου-ναί, αυτά είναι τα χάλια μας! Στους δικηγόρους τώρα. Το 2005, οπότε και ξεκίνησα να δουλεύω, λίγο-ευτυχώς-πριν πάρω το πτυχίο η αμοιβή για τον νέο δικηγόρο ήταν 700-800 ευρώ. Σήμερα υπάρχουν και γραφεία που δίνουν 1000 για αρχή και φτάνουν μέχρι 1500, μετά τον πρώτο χρόνο συνεργασίας.
Σε συνέντευξη σε δικηγορική εταιρεία, τον Απρίλιο 2008, όταν είχα απαντήσει στην παραπάνω ερώτηση "περί τα 1000 ευρώ", για αρχή δεν έλαβα καμία απάντηση. Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ στράφηκε προς την έτερη συνεντευξιαστή και της είπε "Χ, τι δίνουμε σε αυτή την κατηγορία του δικηγόρου;" , a.k.a. που δεν έχει βγει ακόμη απ' το αυγό. Όταν του απάντησε, 700 ευρώ, γούρλωσα το μάτι-εκεί είπα να μην φανώ ευγενής- του είπα "αδύνατον" και μου απάντησε "άντε, 800, γιατί εδώ υπάρχουν δομές!", η πυραμίδα! Φυσικά αρνήθηκα την ευγενική προσφορά-ελεημοσύνη και συνέχισα το ψάξιμο.
Βασανισμένη φίλη δούλευε σε γραφείο έχοντας συμφωνήσει 600 ευρώ +ποσοστά!

Αξίωμα n.8 Δεν διαπραγματευόμαστε-συμφωνούμε αμοιβή με ποσοστά! Εσκεμμένα παραμένει νεφελώδες το ποια είναι η πάγια αμοιβόμενη εργασία και ποια η κατ' αποκοπή. Καταλήγουμε δε, όλο τον μήνα, να καταδιώκουμε εναλλάξ μία τον πελάτη -προκειμένου να καταβάλει την όποια αμοιβή στον ΔΙΚΗΓΟΡΟ, ποσοστό, του ποσοστού της οποίας θα λάβουμε=ψίχουλα- και μία τον ΔΙΚΗΓΟΡΟ, για να μας δώσει ότι προαιρείται=τίποτα. Εν τέλει, παίρνουμε μόνο το βασικό.

7) Ποτέ δεν εκθειάζουμε τον πρώην εργοδότη-ΔΙΚΗΓΟΡΟ. Δεν πείθουμε. Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ είναι σαν τον γκόμενο. Για να είναι πρώην κάποιο πρόβλημα θα είχε. Το αυτονόητο, δεν θάβουμε τον πρώην ΔΙΚΗΓΟΡΟ, γιατί ο παρών θα γίνει κάποτε πρώην και σκέφτεται τον επερχόμενο διασυρμό τον οποίο προτιμά να αποφύγει.

8) Πείτε μας, ποια είναι η προθεσμία π.χ. της εγκλήσεως; Μετάφραση: Είναι προφανές, έχετε πέσει σε νούμερο! Πιθανώς περί τα 35-40, γιατί κάθε σώφρων μεσήλικας δικηγόρος ξέρει ότι δεν θα αφήσει καμία προθεσμία να χαθεί εξαιτίας σας, οπότε τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι καθαρή ματαιοπονία με σκοπό τον εντυπωσιασμό.

Υπάρχουν βέβαια και ανορθόδοξες συνεντεύξεις, στις οποίες ερωτάσαι απίθανα πράγματα όπως "ποιον συγγραφέα, σκηνοθέτη προτιμάς και ΓΙΑΤΙ;", τι εξω-νομικά ενδιαφέροντα έχεις κ.λ.π. Εδώ ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ σκέφτεται, αφού θα την έχω που θα την έχω στο ευρύτερο οπτικό μου πεδίο την μισή ημέρα, ας μην είναι π.χ. σκυλί της νύχτας ή ταγαροφόρα..Κατά τα άλλα αδιαφορεί πλήρως, καθώς θα είστε καθαρά εκτελεστικό όργανο.

Υστερόγραφο: Ποτέ μην πιστέψετε ότι υπάρχει προοπτική "ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ".

Το μπι κοντινιουντ..


2 σχόλια:

  1. Γεια σου!Αναζητώντας απεγνωσμένα στο google κάτι διαφωτιστικό σχετικά με τη λιπομαρτυρία στο ακροατήριο,διάβασα την ιστορία σου σχετικά με εκείνη την ανάκληση της έγκλησης και τον "ουρανοκατέβατο" μάρτυρα.Λοιπόν,αυτό το μπλογκ είναι ακριβώς ό,τι ήθελα να δημιουργήσω πριν από αρκετό καιρό και τελικά δεν το έκανα ποτέ,λόγω χρόνου-αλλά και λόγω του ότι ήταν τόσες οι ιστορίες καθημερινής παράνοιας που το λεξιλόγιό μου θα ήταν άκομψο...Είμαι δικηγόρος στην Κόρινθο,εδώ και δύο χρόνια έχω δικό μου γραφείο.Θα γίνω τακτικός αναγνώστης σου,γιατί κάτι μου λέει ότι έχουμε αρκετά να μοιραστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πλακα εχεις!!!
    εγω τωρα αρχισα να ψαχνω επειδη ο μπ μου βγαινει στην συνταξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή